Çayırova Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı gebelikte şeker hastalığının önemi” ile ilgili önemli noktalara değiniyor.
Gebelikte Şeker Hastalığı
Şeker hastalığı Türkiye’de oldukça yaygın şekilde karşılaşılan kronik bir hastalıktır. Bu hastalık, göz, böbrek gibi organlara zarar verebilir. Bu sebeple de özellikle de hamilelik süresince ‘’iki kişiyi ilgilendiren hasarları‘’ ele alınırsa önlem almanın önemi ortaya çıkacaktır.
Şeker hastası, yediği besinden kana geçen glukozu kullanamaz ve kan şekeri düzeyi yükselir. Oluşan bu durum da birçok doku ve organa zarar verir. Kadınlarda gebelikten önce diyabet olabileceği gibi bazı kadınlarda gebelik sırasında tespit edilen ”gestasyonel diyabet” olarak da bilinen gebelik şekeri görülebilir.
Gebelik şekeri nasıl belirlenir?
Hamilelikte şeker yükleme testi gebeliğin 24-28. haftalarında uygulanır. Hamile anne adayına 50 gram şeker içerikli sıvılar verilir ve ölçüm yapılır. OGTT olarak geçen şeker yükleme testinin hamilelik sürecinde uygulanmasındaki hedef glikoz düzeyinin anne vücudunda denge içerisinde tutulup tutulmadığını ortaya koymaktır.. OGTT yapımı çok kolaydır ve aynı gün içerisinde sonuç alınabilir.
Anne Adayları ve Bebek açısından “gebelik şekerinin” taşıdığı riskler nelerdir?
- Hamileliğin ilk 3 ayında diyabetin ortaya çıkması; gelişmekte olan bebekte özellikle beyin ve kalbi ilgilendiren doğumsal anormallikler gelişmesine ya da düşüğe yol açabilir.
- Hamileliğin ortasında ya da son üç ayındaki şeker hastalığı ise fazla beslenme ve bebeğin normalden fazla kilo alımına yol açar. Çok büyük bebeklerin normal doğumu bebekte travmalara yol açabilir ya da acil sezaryen riskini arttırır.
- Anne adayından gelen fazla yüksek şeker seviyeleri bebekte fazla insulin salgılanmasına yol açar. Doğum ardından kordon kesildiği zaman aniden düşen şeker düzeyi bebekte hipoglisemik sara nöbetlerine yol açabilir. Uygun tedavi yöntemleriyle diyabetli bir anne adayı da sağlıklı bir hamilelik dönemi yaşayabilir ve normal bir doğum gerçekleştirebilir. Bu sebeple de erken tanı önemlidir.
Gebelik döneminde şeker hastalığı belirtileri
- Susuzluk Hissi,
- Kilo Kaybı,
- Aşırı Miktarda Yemek Yeme İsteği,
- İdrara Çıkma Sıklığının Artması,
- Sürekli Yorgun His,
Gebelikte şeker hastalığı için risk oluşturan durumlar
- Hamilelikten önce kilolu olan kadınlar
- Ailesinde şeker hastalığı öyküsü olan kadınlar
- Daha önceden şeker ile ilgili yükseklik problemi olduğu bilinenler
- Daha önceden 4 kilodan büyük bebek doğuranlar
- Daha önceden ölü doğum gerçekleştirmiş olanlar
- Daha önceki hamileliğinde diyabet olan kadınlar
- Amnios sıvısı çok fazla olan kadınlar
- Polikistik over sendromu olan kadınlar
Gebelik şekeri tedavisi
Testlerin sonucunda gebelik şekeri tanısı alan hastalara ilk yaklaşım diyetlerinin düzeltilmesidir. Hastaya uygun diyet seçildikten sonra diyetle 1 hafta geçirmesi beklenir ve haftanın sonunda parmak ucundan açlık tokluk 1. saat ve tokluk 2. saat şeker ölçümü yapılır.
Elde edilen değerler ışığında hastanın diyete uyumu veya bu diyetin hastaya uygun olup olmadığına yani yeterliliğine karar verilir. Şeker düzeyleri istenen düzeyde olduğu sürece hasta diyete gebelik boyunca devam eder ve ek tedavi gerekmez. Ancak kan şeker düzeyleri istenen düzeyde seyretmezse veya bebekte bazı bulgular gelişirse (iri bebek, amniyon sıvısının fazla olması) hastaya medikal tedavi (insülin) başlanabilir. Hastanın medikal tedavi alıp almaması tanıyı değiştirmez.