Çocuklarda Üst Solunum Enfeksiyonları
Havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, kalabalık ortamlar gibi nedenlerde özellikle kış aylarında en çok rastladığımız çocuk hastalıkları “üst yolunum enfeksiyonları”dır. Kış aylarında artış görülmesinin sebebi virüsler cansız yüzeylerde 48-72 saat kadar canlı kalabilmektedir.
Bu enfeksiyonu çocuğunuz; direkt temasla, damlacık yoluyla, kişinin hapşırması, öksürmesi hatta sadece nefes alıp vermesiyle de virüsler bulaşabiliyor. Beş yaşındaki bir çocuk “viral enfeksiyonları” basit bir üst yolunum enfeksiyonu olarak geçirebilirken yeni doğan bir bebeğin bağışıklığı gelişmediği için bronşit ya da zatürre olarak geçirebiliyor. Genel olarak en sık rastlanan üst yolunum enfeksiyonlarını başlık halinde sıralar isek; rinit, akut tonsillofoanjit, akut otitis media, akut rinosinüzit, krup dur.
Rinit Nedir?
Nezle yada soğuk algınlığı olarakda adlandırılan bir hastalıktır. Genel olarak çocuklar yılda 5-8 defa rinit geçirebilir. Özellikle en sık kış aylarında görülen; aksırık, öksürük ve kullandığı eşyalara temas yolu ile bulaşabilir. 24-72 saat kuluçka süresidir. Hastalık ortalama bir hafta sürer. Tedavi olarak serum fizyolojik burun damlaları ve üst solunum yollarına etkili şuruplar kullanılabilir.
Akut Tonsillofarenjit Nedir?
Çocuk çağı Üst yolunum enfeksiyonları arasında en sık karşılattığımızdır. Boğaz iltihabı veya bademcik iltihabı olarak da bilinir. Hastalığın belirtileri ateş, boğaz ağrısı, bulantı, kusma ve baş ağrısı olabileceği gibi boğazda kızarıklığı, boyunda lenf bezeleri büyüyebilir. Gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek için bademcik iltihabının viral mi bakteriyel mi olup olmadığı iyi ayırt edilmesi gerekir. Birbirinden ayırmak için antijen testi yada boğaz kültürü testleri kullanılır. Viral enfeksiyonunda kullanılmaz, beta mikrobunda antibiyotik kullanımı ile tedaviyi öneriyoruz.
Akut Otitis Media Nedir?
Halk arasında “orta kulak iltihabı” olarak bilinir. Orta kulak iltihabı kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihabıdır. Nezle, gribal enfeksiyonlar, sinüzit gibi hastalıkları takiben ortaya çıkar. Genel olarak çocukların %80’inden fazlası 3 yaşına gelene kadar en az bir kez orta kulak iltihabı geçirmektedir. Hekimin muayenesi önemlidir. Tedavi olarak antibiyotik, burun açıcılar önerilir. Ancak bazen orta kulak iltihabı tekrar edebilir sık karşılaştığımız bir durumdur. Önerilerimiz; anne sürü ile beslenmenin artırılması ve pasif sigara içiciliğinin azaltılması önemlidir.
Akut Rinosinüzit Nedir?
Sinuzit olarak bilinir. Akut sinüzit ve kronik sinüzit olarak ikiye ayrılır. 4 hafta kadar sürer ise akut sinüzit, 12 haftadan uzun sürer ise kronik sinüzit olarak adlandırılır. Akut sinüzit viral üst yolunum enfeksiyonu takiben gelişir. Bir diğer etken ise; hava kuruluğu, astım, bağışıklık sisteminin yetersizliği, burunda yabancı cisim, burun eğriliği, alerji gibi nedenlerdir. Sinüzit soğuk algınlığı ile sıklıkla karışır. Sinüzit kendiliğinden geçebilir. Tedavi olarak, burun açıcı sprey, damlalar, burunu yıkamak için verilen solüsyonlar eğer hekim uygun görüyor ise önerir. Antibiyotik tedavisi etken bakteri olarak düşünülüyorsa verilebilir.
Krup Nedir?
Larenjit, krup ve halk arasında yalancı kuşpalazı olarak da biliniyor. Larenjit boğazın üst kısmında yer alan larenks adı verilen organın şişmesi ve iltihaplanmasıdır. Tedavide soğuk buhar ve kortizon kullanılır.
Çocuğunuzu Üst Yolunum Enfeksiyonlarından Korumak İsterseniz;
-
Doğduğunda itibaren yapılması gereken aşılarını ihmal etmeyin,
-
Hijyen önemli, elleri düzgün ve sık yıkanmasını sağlayın,
-
Beslenmesine dikkat edin,
-
Yeteli miktarda sıvı tüketmesini sağlayın,
-
Düzenli uyku çok önemli,
-
Spor alışkanlığı edinin ve düzene sokun,
-
Mevsimine uygun kıyafetler seçmesini sağlayın.